23.4.20

RAAMATU JA ROOSI PÄEV



Idee sünnikodus Kataloonias on Püha Jüri päev pühendatud täielikult raamatutele ja roosidele. Barcelona tänavad täituvad juba varahommikul raamatu- ja roosikioskitest, karnevalirongkäik liigub mööda tänavaid, esitletakse uusi raamatuid ja kirjanikud kohtuvad lugejatega.
Eestis on raamatu ja roosi Ülemaailmset Raamatu ja roosi päeva on tähistatud 1930ndatest aastatest, mil ühele Barcelona raamatukaupmehele tuli pähe romantiline idee, mille abil suurendada raamatumüüki ja parandada kirjanduse tundmist: mees kingib naisele roosi ja naine mehele raamatu.
Kataloonia kaitsepühaku Püha Jüri päeval hakatigi tähistama raamatu ja roosi päeva.
1995. aastal kuulutas UNESCO kataloonia raamatu ja roosi päeva rahvusvaheliseks raamatu ja autoriõiguste päevaks, sest raamat on väärt päeva, mil teda austatakse kui vabaduse, ühtekuuluvustunde ja rahu sümbolit. 23. aprill osutus sobilikuks päevaks ka kirjandusajaloo seisukohalt. See on Miguel Cervantes de Saavedra ja William Shakespeare surmapäev ning Halldor Kiljan Laxnessi ja Vladimir Nabokovi sünnipäev.päeva tähistatud alates 1998. aastast.




Kommentaare ei ole:

UUS KODULEHT

  Ühinenud Kehtna valla raamatukogudel on uus ühine koduleht: https://www.raamatukogud.kehtna.ee/ Seega siinsesse blogikeskkonda enam uut in...